ua en ru

Україна має намір випускати в рамках СП з РФ паливо для реакторів ВВЕР-440

Україна пропонує випускати в рамках спільного підприємства (СП) з Російською Федерацією (РФ) з фабрикації ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 паливні збірки і для реакторів ВВЕР-440. Про це повідомив президент української компанії "Енергоатом" Юрій Недашковський на прес-конференції в Кузнецовську (Рівненська область) після засідання виїзної колегії Державного комітету ядерного регулювання, повідомляє РБК.

Він нагадав, що концерн "Ядерне паливо" і російське ВАТ "ТВЕЛ" реалізують проект з фабрикації ядерного палива на Україну для реакторів ВВЕР-1000. "Можливо, буде розглянуто питання створення окремої лінії для палива ВВЕР-440", - сказав голова компанії. Він пояснив, що при переговорах щодо складального виробництва тепловиділяючих збірок (ТВЗ) компанія не могла вести мову про двох блоках ВВЕР-440, які експлуатуються тільки на Рівненській АЕС, так як не було позитивного рішення Держатомрегулювання про продовження термінів їх експлуатації, які закінчувалися в грудні 2010 р. і 2011 р.

Сьогодні держкомітет видав ліцензію "Енергоатому" на експлуатацію першого блоку РАЕС до 22 грудня 2030 р., другої - до 22 грудня 2031 р.

Ю.Недашковський відзначив, що ці блоки в будь-якому випадку будуть забезпечені паливом. За його словами, така можливість передбачена підписаним у цьому році довгостроковим контрактом між "Енергоатомом" і ТВЕЛ. Документ передбачає можливе заміщення російського палива збірками, зібраними на українському заводі за російською технологією.