ua en ru

Україна має намір звернутися до ЄСПЛ з приводу порушень при проведенні референдуму в Криму

Україна має намір звернутися до Європейського суду з прав людини щодо порушень при проведенні референдуму в Криму, зафіксованих Міністерством юстиції України.

Україна має намір звернутися до Європейського суду з прав людини щодо порушень при проведенні референдуму в Криму, зафіксованих Міністерством юстиції України. Про це йдеться в заяві міністра юстиції Павла Петренко, передає прес-служба Мін'юсту.

"Про масові порушення, які готувалися Росією на так званий "референдум" про приєднання Криму до Російської Федерації, було відомо заздалегідь. Однак навіть за цих обставин, та кількість виборців, які нібито брали участь у референдумі і нібито проголосували "за", щонайменше, в 10 разів більша за реальну. Беззаконня і фальсифікація - це не волевиявлення народу, це злочин", - підкреслив Петренко.

Мін'юст також перераховує і інші порушення: випадки голосування громадян Росії; випадки" вуличного "голосування, коли представники організаторів референдуму ходили по домівках до людей, які не йшли голосувати на референдум; випадки нападу на журналістів, яких всіма можливими способами не допускали на виборчі дільниці.

У заяві також наголошується невизнання кримськими татарами референдуму і неучасті в ньому.

"Багато жителів Криму, які виступають за збереження Криму у складі України, не пішли голосувати і весь день боялися вийти на вулицю, щоб не бути підданими нападам", - підкреслює міністр.

Нагадаємо, 16 березня місцеві самопроголошені влади Криму провели референдум з приєднання півострова як суб'єкта федерації до РФ . За даними місцевої влади, більше 90% людей, які взяли участь у голосуванні , виступили за приєднання Криму до Росії. 17 березня місцеві самопроголошені влади Криму оголосили півострів незалежним від України державою. Пізніше 17 березня Президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання Росією незалежності Криму.