ua en ru

Україна має намір почати промислову утилізацію твердого ракетного палива 30 березня

Україна має намір почати промислову утилізацію твердого ракетного палива (ТРТ) ракет РС-22 30 березня 2011 р. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації (губернатор) Олександр Вілкул на зустрічі з генеральним директором держпідприємства "Павлоградський хімічний завод" Леонідом Шиманом. Про це повідомила прес-служба облдержадміністрації. "Цього року ми переходимо до промислової утилізації ТРТ. 30 березня буде введена в експлуатацію повномасштабна установка по утилізації ТРТ, що значно прискорить цей процес", - сказав губернатор. За його словами, в 2011 р. в державному бюджеті передбачено 9,1 млн дол. на утилізацію ракетного палива.

У 2010 р. підприємство ліквідовувало тверде ракетне палива більше, ніж за останніх 5 років. Якщо з 2006 р. по 2009 р. цей показник склав 131 т, то в 2010г. - 137 т. План на 2011 р. - 170 т ракетного палива. А.Вілкул відзначив, що прийнята 6 років тому державна програма утилізації ТРТ застаріла і потребує коректування.
Л.Шиман додав, що окрім утилізації ТРТ підприємство планує збільшити об'єми продажів послуг з буропідривного комплексу, по реалізації будівельних матеріалів, у тому числі за рахунок участі в крупних інфраструктурних проектах в Росії. Це Олімпіада 2014 р., Універсіада в Казані 2017 р., Чемпіонат світу з футболу 2018 р. В рамках цих проектів в 13 містах Росії планується зміна інфраструктури: будівництво доріг, готелів і так далі "Ми приступаємо до ряду проектів з будівельними організаціями по постачанню будівельних матеріалів в Російську Федерацію, які дозволять використовувати наші можливості в буропідривних роботах, при видобутку корисних копалин", - сказав керівник заводу.
Україна в 2008 р. завершила дворічні переговори з Росією і США за способом утилізації корпусів двигунів ліквідованих міжконтинентальних балістичних ракет РС-22. У тому ж році отримано близько 100 тис. дол. від США у вигляді компенсації за утилізацію трьох рівнів РС-22 на пілотній установці. У 2009 р. на Павлоградському хімічному заводі планувалося запустити промислову установку по вимиванню ракетного палива, а в 2011 р. завершити утилізацію всіх 163 двигунів ракет РС-22, але ці терміни перенесені.
США також виділяють близько 800 тис. дол. в рік на забезпечення безпеки зберігання ракетних двигунів РС-22.