ua en ru

Україна має намір почати перехід на російське ядерне паливо ТВСА-12 в 2012 р

Україна в 2012 р. має намір почати дослідно-промислову експлуатацію модернізованого російського ядерного палива ТВСА-12. Про це повідомила віце-президент національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Наталія Шумкова на міжнародній конференції "Уроки Чорнобиля: аспекти безпеки та екології", передає РБК.
"Є план переходу на це паливо з 2012 р.", - сказала Н.Шумакова.
За її словами, першу завантаження з 42 збірок планується здійснити на шостому блоці Запорізької АЕС. В даний час російська сторона робить обґрунтування використання нових тепловиділяючих збірок (ТВЗ) на українських АЕС. "Ми не сумніваємося в безпеці палива, але повинні бути впевнені, що це не викличе додаткових обмежень щодо його змісту в басейні витримки після завершення експлуатації", - зазначила представник компанії.
Вона додала, що паливо ТВСА-12 відрізняється від використовуваного на Україну ТВЗ-А великим об'ємом урану з підвищеним збагаченням. Воно розраховане на п'ять річних циклів або на три цикли по 1,5 року.
Віце-президент російської паливної компанії "ТВЕЛ" Василь Константинов повідомив, що проект українсько-російського заводу з виробництва ядерного палива передбачає випуск палива ТВС-А для всіх українських АЕС. У той же час він не виключив, що підприємство зможе випускати і паливо ТВСА-12.