ua en ru

Україна має намір протягом місяця адаптувати свої технічні стандарти до норм Митного союзу, - Мінекономрозвитку

Україна має намір адаптувати свої технічні стандарти до норм Митного союзу (МС). Це, а також включення українських сертифікаційних центів в єдиний реєстр МС забезпечить український експорт непродовольчих товарів від дискримінації на сусідньому ринку, сподіваються в Мінекономрозвитку. Учасники ринку при цьому уточнюють, що така адаптація доцільна лише відносно товарів, які не імпортуються в Євросоюз, щоб не погіршити умови торгівлі з ЄС, пише видання "Комерсант-Україна".

Вчора в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пройшли консультації з питання усунення технічних бар'єрів в торгівлі з країнами-членами Митного союзу. "Комерсанту-Україна" вдалося ознайомитися з підсумковим протоколом цього засідання. Україна має намір визначитися з умовами, за яких стане можливим приєднання до технічних регламентів МС, а також подати заявку про включення українських сертифікаційних центрів в єдиний реєстр органів сертифікації і випробувальних лабораторій (центрів) МС. Також планується, що українські експерти зможуть брати участь в розробці техрегламентів Митного союзу, - комісія МС допускає таку участь для представників країн-членів СНД. При цьому в МЕРТ мають намір остаточно визначитися з умовами свого приєднання до техрегламентів МС протягом місяця - такий термін встановлений для подачі проекту відповідної "дорожньої карти" на розгляд Євразійської економічної комісії.

Нагадаємо, тема приєднання України до чинних техрегламентів Росії, Білорусі і Казахстану піднімається не вперше. Торік прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що Україна розглядає можливість тимчасового приєднання до техрегламентів ЄврАзЕС в період адаптації вітчизняних стандартів до норм ЄС. Крім того, Азаров говорив, що перешкоди в торгівлі між Україною і МС зможе усунути гармонізація техрегламентів.