ua en ru

Україна сподівається на нові санкції проти РФ на підставі позову до ЄСПЛ

Україна сподівається на нові санкції проти РФ на підставі позову до ЄСПЛ Фото: Павло Петренко (kmu.gov.ua)

Київ вимагатиме ввести санкції проти причетних до порушення прав українців

Україна сподівається на введення додаткових санкцій проти Російської Федерації на підставі чергового звернення, поданого в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Про це на прес-конференції повідомив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

Петренко уточнив, що на сьогодні Україна подала до ЄСПЛ шість позовів проти Росії. Відзначимо, останній з них стосується українських політв'язнів. Міністр підкреслив, що чотири перші позови відносяться до пов'язаних з анексією Криму подій, а також до порушення прав людини на Донбасі. Ще одне звернення було щодо взяття в заручники українських дітей-сиріт.

"Шоста заява стосується масового переслідування українських громадян, які перебувають на території РФ, масових тортур, порушення права на приватне життя і вираз за ознакою релігійної приналежності і політичних поглядів. Мова йде про 71 українця. Всі вони знаходяться в російських катівнях та в'язницях", - заявив Петренко.

За його словами, шостий позов надалі буде доповнюватися.

"Ми будемо домагатися від Європейського суду, щоб було визначено порушення норм Конвенції, і будемо домагатися звільнення цих українців....Ми будемо звертатися, щоб цю справу було визначено як пріоритетна", - підкреслив він.

Петренко також додав, що Україна буде домагатися введення додаткових персональних санкцій проти причетних до порушення прав українців, їх викрадань і тортур.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Україна подала до ЄСПЛ позов проти Росії за порушення прав політв'язнів.

До цього Європейський суд з прав людини закликав засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова припинити голодування та прийняти будь-яке лікування.