ua en ru

Україна може розпочати закупку газу з Росії після погашення боргу перед "Газпромом", - джерело

Україна може розпочати закупку газу з Росії після погашення боргу перед "Газпромом", - джерело Фото: "Нафтогаз України" (Андрій Коваль, РБК-Україна)

Україна може почекати із закупкою газу з РФ до завершення зимового періоду

Поставки газу з Росії можуть розпочатися після погашення НАК "Нафтогаз України" боргу перед російським "Газпромом". Про це РБК-Україна розповіло джерело в уряді.

"Поставки можливі після оплати боргів, а це 2 млрд доларів, тобто технічно можемо розпочати відбір газу як тільки розрахуємось із боргом перед "Газпромом". Але я вважаю, що наразі в цьому сезоні закупки не критично робити, тому, думаю, можемо почекати до рішення Стокгольмського арбітражу по другому питанню - вартості транзиту, де, можливо, отримаємо якісь компенсації за відносно низьку вартість транзиту і зможемо використати ці кошти на погашення боргу по поставці газу у 2013-2014 роках", - сказав співбесідник.

Він допустив, що Україна за існуючих умов може почекати із закупкою російського газу до завершення зимового періоду.

"Коли ціни на європейських хабах можуть дещо просісти (після завершення зими), плюс отримаємо кошти по другому рішенню у Стокгольмі, щоб не шукати 2 млрд доларів на повернення боргу, і почнемо закачку на наступний сезон", - зазначило джерело, додавши, що ціна, за якою Україна може здійснювати закупівлю газу у Росії, має бути на рівні європейських хабів без урахування вартості транспортування.

"Ціна, згідно з рішенням у Стокгольмі, має бути на рівні європейських хабів, без урахування транспортування від хабу до України. Це приблизно 10 доларів на 1 тис. куб. м. Але враховуючи, що газ ми забиратимемо на кордоні із Росією, тобто, "Газпром" не платитиме нам за транспортування по Україні до хабу, я вважаю, що ціна несправедливо велика. Адже, щоб дотранспортувати російський газ у Європу, "Газпром" нам платив 28 дол за 1 тис. куб. м транзиту. А тепер ми отримаємо газ по ціні хабу, зекономимо доставку максимум - 10 доларів, але не заробимо на транзиті 28 доларів", - сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявляв, що Україна в 2018 році закупить близько 4-5 млрд куб. м газу безпосередньо у Російської Федерації.