ua en ru

Україна почала головувати в ОЧЕС

Україна з 1 січня 2013 р. почала головування в Організації чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) строком на шість місяців. Головування України в ОЧЕС триватиме з 1 січня по 30 червня 2013 р.

Церемонія передачі головування від Турецької Республіки Україні відбулася 15 грудня 2012 р. під час 27-го засідання ради міністрів закордонних справ ОЧЕС у Стамбулі.

Тоді міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що зусилля України в період головування будуть спрямовані на зміцнення регіональної ролі організації. Україна буде займатися реалізацією проектів та програм регіонального значення, зокрема, Чорноморської окружної автомагістралі та морських магістралей, підписанням багатосторонньої угоди по інтермодальних перевезеннях, реалізацією проекту прямого вантажного поромної-залізничного сполучення і т.д.

Зокрема, у своєму виступі Грищенко зазначив, що Україна "буде продовжувати просування розвитку багатостороннього економічного співробітництва ... Україна буде приділяти належну увагу сферам торгівлі та транспорту, енергетики, науки і технологій, туризму, захисту навколишнього середовища та боротьби з організованою злочинністю".

Організація чорноморського економічного співробітництва - міжурядова організація, що об'єднує 12 держав Причорномор'я і Південних Балкан. ОЧЕС була заснована 1 травня 1999 р на базі Договору про чорноморському економічне співробітництво від 25 червня 1992 р. 5 червня 1998 р. на Ялтинському саміті ЧЕС був підписаний статут Організації ЧЕС. На даний час членами ОЧЕС є 12 країн: Азербайджан, Албанія, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Сербія, Туреччина та Україна. Штаб-квартира організації розташована в Стамбулі.

Складовими інститутами ОЧЕС є: Парламентська Асамблея (ПАЧЕС), Чорноморський банк торгівлі і розвитку (ЧБТР), Ділова рада (ДС ЧЕС) та Міжнародний центр чорноморських досліджень (МЦЧІ).

Читайте також: Пріоритетом України під час головування в ОЧЕС буде створення Чорноморської окружної автомагістралі, - Гончарук