ua en ru

Україна почала офіційну процедуру екстрадиції Януковича, - ГПУ

Україна почала офіційну процедуру екстрадиції звільненого Верховною Радою з посади Президента України Віктора Януковича, проти якого продовжується кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень.

Україна почала офіційну процедуру екстрадиції звільненого Верховною Радою з посади Президента України Віктора Януковича, проти якого продовжується кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень. Про це заявив генеральний прокурор України Олег Махніцький 28 лютого в інтерв'ю телекомпанії "1+1", повідомляє прес-служба ГПУ.

На думку генпрокурора, під час проведення масових протестів з листопада 2013 р. по лютий 2014 р. саме змова вищих високопосадовців ймовірно призвела до численних людських жертв.

За клопотанням слідчого, суд надав дозвіл на затримання Віктора Януковича. Відносини, зокрема, з Російською Федерацією в галузі екстрадиції також урегульовані Європейською конвенцією про видачу правопорушників 1957 р.

"Проведення громадянином України Віктором Януковичем прес-конференції в Ростові-на-Дону є офіційно підтвердженим фактом його місцезнаходження на території Російської Федерації. А тому Генеральна прокуратура очікує після звернення до Москви найближчим часом отримати позитивну відповідь від Генеральної прокуратури РФ. За його словами, він потрапив до Росії з Криму за допомогою "патріотично налаштованих офіцерів" невідомої держави після того, як Україна вже оголосила колишнього Президента у міжнародний розшук", - йдеться у повідомленні.

Махніцький вважає останні заяви Януковича під час прес-конференції у Ростові-на-Дону безвідповідальними і такими, що не сприяють політичній стабілізації в України в цілому, та Криму, зокрема, а також спрямованими на загострення нинішнього громадянського конфлікту на півострові.