ua en ru

Україна може включити ГТС в загальну систему Європи при відмові РФ від транзиту, - "Нафтогаз"

У разі припинення транзиту російського газу Україна може перевести газотранспортну систему в реверсний режим і включити її в загальну газотранспортну систему Європи, заявив заступник голови правління "Нафтогаза" Вадим Чупрун, передає кореспондент РБК-Україна.
Він підкреслив, що потрібно поклопотатися про використання української ГТС у випадку, якщо вона не потрібна буде Росії. "Ми ведемо розмову про те, що раз ми не потрібні зі своєю газотранспортною системою, потрібно підготуватися до того, щоб вона була надалі завантажена. Вона має можливість транспортувати (газ) на захід і такий же об'єм назад", - сказав Чупрун. Він припустив, що українську ГТС можна включити в загальну газотранспортну систему Європи.

До липня 2012 року Україна має намір визначити вартість своєї газотранспортної системи, на базі якої Київ сподівається створити транспортний консорціум з Росією і Євросоюзом, заявив Чупрун. Оцінювач ГТС буде оголошений за підсумками тендеру днями. "Якщо встане питання про трибічний консорціум, то одне з основних питань - це вартість нашої ГТС", - пояснив заступник голови "Нафтогазу".

Україна зараз є основним транзитером російського газу в Європу, дозволяючи прокачувати близько 120 млрд кубометрів російського газу у напрямі Європи в рік. Проте останнім часом "Газпром" активно працює над альтернативними проектами - "Південним потоком" і розширенням "Північного потоку", після чого значення України як транспортера російського газу, згідно з заявою "Газпрому", знизиться до нуля.