ua en ru

Україна може скоротити споживання газу для промисловості на 7 млрд куб. м, - джерело

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна поступово скорочуватиме споживання російського газу за рахунок використання енергозберігаючих технологій в теплокомуненерго і промисловості, а також введення додаткових потужностей з виробництва електроенергії. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Крім того, прем'єр-міністр повідомив, що реалізація проекту з будівництва терміналу з регазифікації зрідженого природного газу почнеться вже в 2011 р., причому його потужність складе не 5 млрд, як планувалося, а 10 млрд куб. м газу.
Про створення держпідприємства, яке займеться підготовкою техніко-економічного обгрунтування і пошуком інвесторів для будівництва терміналу з перевалки скрапленого природного газу, було оголошено наприкінці минулого року. У Міненерговугіллі заявляли, що його потужність складе 5 млрд кубометрів газу в рік, який буде поставлятися з Азербайджану. Будівництво першої черги СПГ-терміналу планується почати в 2013 році і завершити до 2015-2016 років, другої черги - у 2016-2018 роках.
У Міненерговугіллі ситуацію зі скороченням обсягів споживання газу не коментують. Але джерело видання в міністерстві пояснило, що мова йде про зниження обсягів закупівлі газу в Росії з 50 до 35 млрд куб. м газу на рік. "Цього року ми купили зайвих 8 млрд куб. м газу, які довелося повертати RosUkrEnergo (RUE). З урахуванням того, що хімічні активи Дмитра Фірташа можуть бути забезпечені газом RUE або купленим в Середній Азії, про що зараз ведуться переговори, а також у зв'язку з переведенням частини промислових потужностей на електроенергію ми скоротимо потреби промисловості ще на 7 млрд куб. м", - пояснило джерело.
У Міненерговугіллі впевнені, що "настільки істотне зниження споживання" газу Україні всього за рік змусить Росію погодитися на перегляд умов постачання палива. На минулих у вівторок переговорах у Москві Україна вимагала від Росії знизити його ціну або дозволити транспортування середньоазіатського газу по своїй території. Але джерело видання, близьке до "Газпрому", повідомило, що в монополії наполягають на тому, що ціни можуть бути знижені тільки після вступу України до Митного союзу або об'єднання "Нафтогазу" з "Газпромом".
Джерело "Комерсант-Україна" в "Газпромі" заявило вчора, що нинішні аргументи Україні не є переконливими для російської монополії. Там нагадали, що згідно зі звітом Міжнародного енергетичного агентства світове споживання газу в 2035 році виросте на 50%, а європейський - на 35%. "Падіння споживання в Україні буде повністю перекрито його зростанням у країнах Євросоюзу", - заявили в "Газпромі".

Нагадаємо, 8 червня Азаров заявив, що розраховує, що форма кооперації з Росією в газовій сфері може будуватися за прикладом відносин РФ з Німеччиною. За його словами, Росія допустила Німеччину до розробки своїх газових родовищ, тобто Німеччина стала власником певної кількості газу, з іншого боку, німці допустили "Газпром" для участі в управлінні газотранспортною системою.
Азаров тоді ж зазначив, не бачить перешкод для участі "Газпрому" в модернізації ГТС України. Прем'єр-міністр також заявив, що в питанні об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу України" необхідно знайти нові механізми.