ua en ru

Україна може претендувати на фінансування низьковуглецевих проектів, - Нацекоінвестагентство

В результаті домовленостей, досягнутих на конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, Україна може претендувати на зовнішнє фінансування низьковуглецевих, енергозберігаючих, поновлюваних і альтернативних проектів зі створюваних міжнародних фондів за рахунок технологічно високорозвинених країн-донорів. Про це "Дзеркалу тижня" повідомив керівник делегації Національного агентства екологічних інвестицій України Вадим Сидяченко.
При цьому, за словами В.Сидяченка, з урахуванням комплексу факторів, Україна не буде донором для реалізації таких проектів в інших країнах.
"Офіційна делегація України не лише виконала програму-мінімум - домоглася визнання статусу України як держави з перехідною економікою (що має принципове значення при спільному фінансуванні енергозберігаючих проектів), але також добилася збереження та пролонгації дії механізмів реалізації проектів спільної реалізації, передбачених Кіотським протоколом", - заявив В.Сидяченко. За його словами, "був досягнутий консенсус у результаті компромісу різних (за рівнем економічного та технологічного розвитку) груп країн, що дозволив сторонам продовжувати діалог і розвивати розпочаті і плановані проекти, спрямовані на скорочення викидів в атмосферу і перехід на низьковуглецеві технології розвитку економік".
Нагадаємо, 16-та конференція Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та 6-та зустріч сторін Кіотського протоколу проходили в Канкуні (Мексика) 3-10 грудня 2010 р.
Сторонами підписано спільну декларацію про продовження переговорного процесу з окремих рішень, фіксуючим кількісні зобов'язання Сторін на період до 2020 р. щодо моніторингу, звітності та верифікації (перевірки) - MRV. У рамках цієї домовленості сторін Україна взяла на себе зобов'язання до 2020 р. добровільно скоротити викиди парникових газів на 20% порівняно з показниками викидів за прийнятий базовим для розрахунку викидів 1990 р.