ua en ru

Україна може отримати наступну частину кредиту МВФ без підвищення тарифів на газ і тепло, - експерт

Навіть якщо знову не буде досягнуто компромісу з питання газових тарифів - Україна може розраховувати на отримання частини кредиту МВФ у розмірі 1,5 млрд дол. Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, коментуючи одну з ключових тем, яку уряду України належить обговорювати в ході візиту місії Міжнародного валютного фонду (МВФ).

МВФ ще не "віддячив" Україні за проведення "пенсійної реформи", вважає Корольчук. "До того ж у переговорах з МВФ з'явилися нові чинники, які можуть виявитися корисними Януковичу, - це газові переговори з Росією і питання спільного україно-російсько-європейського управління газотранспортною системою України", - відзначає експерт.

"Останні розбіжності з Євросоюзом по"питанню Тимошенко" та демонстраційні зближення з Росією також дуже хвилюють гостей з МВФ. Відмова МВФ тільки підштовхне Януковича на більш конкретні кроки назустріч Росії. Зараз у переговорах з МВФ як ніколи превалює політичний, а не економічний фактор", - упевнений Корольчук.

"Саме тому ці два питання - підвищення ціни на газ для населення і ТКЕ, - вже давно потребують термінового вирішення аж до "хірургічного" втручання. В принципі, МВФ вимагає від Януковича прийняття саме таких жорстких і радикальних заходів. А також - забути про політичний імідж, популярність і парламентські вибори-2012", - відзначає експерт.

Сьогодні населення платить 725-798 грн за 1000 куб. м. природного газу (обсяг споживання до 2500 куб. м). При цьому собівартість видобутку природного газу державних підприємств у середньому становит близько 420-550 грн за 1000 куб. м. Також потрібно враховувати вартість транспортування газу до споживача. На думку Корольчука, навіть неозброєним оком видно, що на інвестиції та розвиток нових родовищ природного газу у компаній залишається недостатньо коштів.

Те ж саме стосується теплокомуненерго, для яких встановлена ​​пільгова ціна 1309 грн за 1000 куб. м газу. При цьому ТКЕ споживають російський газ, і вже сьогодні його ціна складає 400 дол. (3200 грн) Бюджет України зобов'язаний компенсувати різницю, яка виникає, а це фактично 2000 грн за кожну тис. куб. м газу.

У той же час, як повідомляє Корольчук, ціна на газ для населення з нинішніх 725-798 грн за 1000 куб. м може підвищиться до 1200-1300 грн. Для ТКЕ ціна повинна підвищиться з 1309 грн за 1000 куб. м газу, як мінімум, до рівня в 2500 грн.

На думку експерта, на даний момент МВФ не потрібна ще одна економічна "гаряча точка", як, наприклад, Греція чи Білорусь. Але економіку України без кредиту МВФ може труснути аж надто серйозно.

Як відзначає Корольчук, населення щорічно споживає 18 млрд куб. м природного газу. Державні компанії "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз" добувають разом всього 16 млрд куб. м. Відповідно 2 млрд куб. м газу для потреб населення доводиться докуповувати у російського "Газпрому".

Існує ще одна державна компанія "Укрнафта", яка видобуває щорічно близько 2,5 млрд куб. м газу. "Укрнафта" зобов'язана передавати цей обсяг газу для потреб населення, але керівники компанії, близькі до групи "Приват", вже давно ігнорують вимогу закону і фактично завдають збитків державі.

Підприємства теплокомуненерго (разом з великої столичної енергокомпанією "Київенерго") споживають близько 12 млрд куб. м газу щорічно. Сумарно виходить, що Україна змушена закуповувати в Росії 14 млрд куб. м газу для двох дотаційних категорій - населення і ТКЕ.

Цей обсяг газу обійдеться бюджету України за підсумками 2011 р. в суму 4,2 млрд. дол (при середній ціні газу 300 дол за 1000 куб. м).

Тому на цей раз МВФ може відступити і піти назустріч Януковичу. МВФ знову повірить обіцянкам Президента підвищити тарифи на газ і тепло в 2012 р., і Україна зможе отримати частину кредиту, упевнений експерт.

"Не дивлячись на всі обставини, які сьогодні грають на руку Україна, лінія поведінки Януковича не є правильною. Він продовжує згубну практику своїх попередників Леоніда Кучми і Віктора Ющенко щодо стримування тарифів на енергоносії і тим самим далі риє економічну яму для України", - відзначає на закінчення Корольчук.

Нагадаємо, сьогодні розпочинається візит місії Міжнародного валютного фонду до України. З 25 жовтня по 4 листопада буде тривати дискусія щодо перегляду програми за угодою stand-by і виділення Україні кредиту в сумі близько 3 млрд. дол.