ua en ru

Україна і Молдова написали відкритий лист з оцінкою будівництва "Північного потоку - 2"

Україна і Молдова написали відкритий лист з оцінкою будівництва "Північного потоку - 2" Фото: Андрій Парубій та Андріан Канду (прес-служба ВР)

"Північний потік - 2" може стати серйозним чинником дестабілізації

Спікери парламентів України та Молдови підписали відкритий лист головам парламентів європейських країн щодо оцінки "Північному потоку - 2" як чинника дестабілізації. Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради України.

Зокрема, голова Верховної Ради України Андрій Парубій і спікер парламенту Республіка Молдова Андріан Канду дали оцінку "Північному потоку - 2" як спробу Росії послабити Україну і Молдову.

"У цьому листі надано оцінку "Північному потоку - 2" як чинника дестабілізації, підкреслено спроби вплинути з боку керівництва Російської Федерації на Європейські держави та послабити наші держави, - зазначив Голова Верховної Ради, - Як я і говорив, 10-11 березня цей лист буде підписано також спікерами Литви і Польщі. Це буде фактично лист від трьох спікерів. Це власне той випадок, коли ми можемо говорити одним голосом".

Також повідомляється, що Парубій в рамках візиту до Республіки Молдова у п'ятницю під час зустрічі з Андріаном Канду зазначив, що Україна і Молдова мають активніше формувати свої двосторонні відносини.

Парубій наголосив, що "ми – не сіра зона, ми – щит, ми на передовій і, крім вимог до нас, треба, щоб наш голос почули, і ми повинні робити все, щоб було більше розуміння нашої ситуації".

"Коли наші дії і наші заяви будуть загальними, наш голос буде звучати голосніше", - зазначив він. Додавши, що співпраця має стосуватися не тільки наших країн, але і всіх країн, сусідів Росії, від Балтії до Чорного моря.

Голова Верховної Ради звернув увагу на те, що під час останньої Парламентської Асамблеї "Україна – Польща – Литва" була обговорена ідея щодо написання спільного листа про руйнівної ролі проекту "Північний потік-2".

Парубій висловив подяку спікеру Молдови за готовність приєднатися до підписання цього листа. Він також зазначив, що спікери Литви і Польщі приєднають свої підписи 11 березня у Вільнюсі, де у них буде двостороння зустріч.

"Я впевнений, така дія показує позицію цілого регіону щодо таких проектів, які впливають на європейську політику", - додав він.

Спікер Парламенту республіки Молдова, у свою чергу, підкреслив, що підтримають всі запропоновані ініціативи і засуджують анексію Криму і військові дії на Сході.

"Ми високо оцінюємо позицію України в реалізації тих проектів, які були запропоновані у минулому році. Ми готові співпрацювати в реалізації реформ, зокрема, у сфері боротьби з корупцією в частині антикорупційних судів", -підкреслив він.

Україна і Молдова написали відкритий лист з оцінкою будівництва "Північного потоку - 2"

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, в "НАК "Нафтогаз Україна" вважають, що в результаті запуску "Північного потоку" українська економіка може припинити своє зростання.