ua en ru

Україна до кінця квітня внесе пропозиції щодо політики сусідства з ЄС

Україна до кінця квітня внесе пропозиції щодо політики сусідства з ЄС УА України з ЄС передбачає виконання близько 500 завдань

Українська сторона до кінця квітня надасть пропозиції до оновленої Європейської політики сусідства, де вперше буде врахований новий рівень стратегічного партнерства в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабінету міністрів України.

Як повідомляється, з цією метою урядовий офіс з питань європейської інтеграції систематизує напрацювання органів державної влади України в усіх секторах і проводить консультації з експертами Європейської комісії, розраховуючи, що пропозиції української сторони до нової Європейської політики сусідства, будуть максимально враховані.

"Важливо, щоб оновлена політика передбачала можливість різної швидкості євроінтеграції країн-сусідів ЄС (особливо тих, що підписали угоди про асоціацію), у тому числі мова йде про перспективу надання країні статусу кандидата на вступ до ЄС, а також документом повинен бути визначений стратегічний пріоритет підтримки економічних реформ та запровадження зони вільної торгівлі, розвиток безпеки, енергетичної, освітньої співпраці. Враховуючи ці та інші пріоритети, пропонується узгодити чіткі критерії, на підставі яких прийматиметься рішення про перехід до наступного етапу інтеграції", - сказано в повідомленні.

Також повідомляється, що для підвищення ефективності та прозорості діяльності урядового офісу і всіх держорганів, залучених до виконання двосторонніх документів між Україною та ЄС, вводиться нова форма звітності, моніторингу та оцінки виконання цих завдань.

Зокрема, щоквартально уряд України буде публікувати звіт про стан виконання зобов'язань, які взяла на себе українська сторона. Дані за перший квартал цього року планується оприлюднити після 15 квітня, на підставі інформації відповідних органів державної влади.

У Кабміні нагадали, що план заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на 2014-2017 роки передбачає виконання близько 490 завдань, в яких задіяно понад 50 органів держвлади. Станом на 1 січня 2015 р. виконано 18 завдань з 24, запланованих на 2014 р.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко має намір розглянути виконання УА з ЄС на найближчому засіданні РНБО.