ua en ru

Україна і Канада скоординували дії в питанні миротворців ООН на Донбасі

Україна і Канада скоординували дії в питанні миротворців ООН на Донбасі Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко і Фріланд обговорили небезпечний розвиток ситуації на Донбасі

Україна і Канада скоординували дії в питанні розміщення миротворців Організації об'єднаних націй (ООН) на Донбасі. Про це повідомляє прес-служба президента України Петра Порошенко за результатами зустрічі голови з Міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд.

Наголошується, що були скоординовані подальші кроки з просування ініціативи про розміщення миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу, включаючи неконтрольовану ділянку російсько-українського державного кордону.

У свою чергу, Фріланд поінформувала про тісну координацію підходів із Сполученими Штатами, зокрема під час зустрічі з Держсекретарем Рексом Тіллерсоном 19 грудня 2017 року.

Крім того, Україна і Канада обговорили небезпечний розвиток ситуації на Донбасі, спровокований порушенням режиму припинення вогню проросійськими бойовиками, включаючи випадки обстрілів цивільних об'єктів. Окрему увагу було приділено намірам Росії підірвати імплементацію мінських домовленостей, зокрема, шляхом виходу з СЦКК.

Було також обумовлено продовжувати приймати спільні зусилля для звільнення українських заручників на Донбасі і політичних в'язнів, що незаконно утримуються в Росії і окупованому Криму.

Так, Порошенко відзначив важливу роль Оттави в просуванні кримської резолюції, прийнятої Генасамблеєю ООН. Він закликав Канаду активно долучитися до формування групи друзів по деокупації Криму.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Канада включила Україну до переліку країн, в які дозволено експорт зброї.