ua en ru

Україна імпортує на 6 млрд куб. м більше газу, ніж потрібно, - експерт

Україна імпортує на 6 млрд куб. м більше газу, ніж потрібно. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, передає «Радіо Свобода».

За нинішніх умов Київ мав би імпортувати не більше 30 млрд куб. м, зазначає Б.Соколовський. «Газпрому» вигідно продати якомога більше газу. А у даний, ще посткризовий період, Україні потрібно було б купувати близько 30 млрд куб. м, не більше», - сказав він.

Крім того, як зазначає голова Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук, скорочення обсягів закупівель газу зовсім не пов'язане із впровадженням енергозберігаючих технологій. Просто після початку фінансової кризи, частина українських підприємств згорнула виробництво. «Деколи влада, і попередня, і діюча, робить собі з цього залік, що вони впроваджують енергозберігаючі технології. До цього часу багато виробництв або просто стоять, або працюють не на повну потужність, - коментує О.Тодійчук. - Хоча частина традиційних споживачів газу почала орієнтуватися на інші види енергії. Для прикладу, цементники поступово переходять з газу на вугілля. Також все більше коксу використовується у металургії замість газу».