ua en ru

Україна має всі підстави звернутися до арбітражного суду для перегляду формули на газ, - експерт

Україна має всі підстави для того, щоб звернутися до арбітражного суду для перегляду формули на газ. Про це повідомив під час відеомосту Москва-Київ експерт, колишній прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.

"Є суттєві зміни ситуації на ринку. Коли підписувався контракт, ціни на нафту коливалися від 70 до 80 дол/бар, а на початку цього року ми мали ф'ючерси, які зашкалювали під 130 дол/бар, відповідно ціна на нафту практично в півтора рази піднялася. У зв'язку з цим, у України є всі підстави для того, щоб звернутися до стокгольмського арбітражного суду для перегляду не контракту, не умов, а формули ", - сказав В. Землянський.

Також він вважає, що разом з "Газпромом", у випадку, якщо він прийде на внутрішній ринок України, прийдуть також російські фінансово-промислові групи. "Я поясню, чому поглинання НАК "Нафтогаз" "Газпромом" не влаштовує Україну і чому чистий сценарій покупки "Белтрансгазу" не може бути застосований. Проблема полягає в тому, що при приході "Газпрому" на внутрішній ринок України (а поглинання передбачає саме такий сценарій, коли "Газпром" буде займатися не тільки транзитом, але і розподілом газу на території України), слідом за "Газпромом" рушать в Україну фінансово-промислові групи, що складуть вагому конкуренцію українським фінансово-промисловим групам", - зазначив експерт.

Землянський також вважає, що у України найближчим часом немає перспектив відмовитися від російського газу. "У найближчі два роки перспектив відмови від російського газу у України немає. Для України було б оптимальним стабілізувати і підняти рівень видобутку газу на суші і Чорноморському шельфі. Що стосується видобутку сланцевого газу, то середня перспектива його видобутку складає 6-7 років ", - вважає експерт.

Генеральний директор російського фонду "Національна енергетична безпека» Костянтин Симонов вважає, що Україна не має шансів вирішити питання про ціну на газ через суд. "Цікавий момент - Азаров було заїкнувся, що ми (Україна) підемо в арбітражний суд. Це дуже цікаво, тому що жодних шансів на позитивне вирішення питання щодо зниження ціни на газ за контрактом просто немає ... Росія не порушувала умов контракту, тому ніяких претензій пред'явити "Газпрому" Україна не може. З чим йти Україні у Стокгольм? " - запитує російський експерт.

Разом з тим, ще один російський експерт, заступник генерального директора Інституту енергетичної стратегії Олексій Громов, вважає, що ймовірність загострення російсько-українських відносин у газовій галузі досить велика. "Виключати початку нової газової війни не можна. З моєї точки зору, ймовірність загострення газових відносин саме з політичної точки зору, висока", - сказав Громов.