ua en ru

Україна не має боргів із виплатами за рішеннями ЄСПЛ

Україна не має боргів із виплатами за рішеннями ЄСПЛ Фото: ЄСПЛ (echr.coe.int)

У 2018 році уряд прозвітував Комітету міністрів Ради Європи про виплату відшкодування

Україна не має заборгованостей із виплатами за рішеннями Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це йдеться у повідомленні на сайті міністерства юстиції України.

Так, відповідно до положень чинного законодавства виплата відшкодування має бути здійснена у тримісячний строк з моменту набуття рішенням статусу остаточного або у строк, передбачений у рішенні. Під час виконання рішень можуть виникати певні труднощі. Часто вони пов’язані з неподанням заявниками інформації для перерахування коштів на відповідний банківський рахунок або з тим, що заявники проживають на тимчасово окупованій території.

Повідомляється також, що у 2018 році уряд прозвітував Комітету міністрів Ради Європи про виплату відшкодування, присудженого Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) за всіма прийнятими рішеннями, які вступили в законну силу станом на 31 грудня 2017 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія і Туреччина стали лідерами серед країн, які не виконують рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Росія повинна заплатити 14,6 млн євро, що є найбільшою сумою компенсацій у справах про порушення прав людини. Туреччина винна 11,6 млн євро.

У той же час Україна опинилася серед країн з найбільшою кількістю справ, що перебувають на розгляді в ЄСПЛ. На даний момент це більш ніж 7 тис. справ.