ua en ru

Україна і Японія в квітні 2012 р. підпишуть угоду про співпрацю з реагування на надзвичайні ситуації на АЕС

Підготовка угоди між урядами України та Японії про співробітництво двох країн з післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях перебуває на стадії остаточних узгоджень. Документ буде повністю готовий до підписання у середині квітня. Про це стало відомо під час зустрічі міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги та посла Японії в Україні Тоічі Саката, передає прес-служба МНС України.

Угода має на меті збір, аналіз і обмін інформацією про способи реагування на аварії, які можуть виникати на об'єктах атомної енергетики. На сьогодні між Україною та Японією, які набули значний досвід після трагічних інцидентів у Чорнобилі та Фукусімі, немає правових засад для такої взаємодії. Міжурядова угода покликана заповнити цю прогалину, щоб вивести двостороннє співробітництво на системний рівень.

"Документ визначає параметри обміну даними, науковою інформацією, ноу-хау на випадок інцидентів на АЕС. Виконання цієї угоди спрямоване, насамперед, на захист людини і довкілля. Адже багато аспектів надзвичайних ситуацій, які виникають на об'єктах атомної енергетики, ще повністю не досліджені. Однак нейтралізувати їхній згубний вплив на безпеку людей і екологію потрібно негайно. Саме у таких ситуаціях, як ніколи, важливий оперативний обмін інформацією, досвідом, ідеями і пропозиціями. Це рятує життя і дає змогу мінімізувати негативні наслідки", - зазначив Балога.

Одночасно, за словами урядовця, угода дозволить планувати заходи із запобігання аваріям на АЕС, поширювати напрацювання і серед інших країн, в яких експлуатуються об'єкти атомної енергетики. Уряди України та Японії можуть домовлятися про спільні заходи, які стануть внеском у посилення безпеки в міжнародному вимірі.

"Всіма фаховими напрацюваннями в рамках цієї угоди потрібно буде поділитися з іншими зацікавленими державами. Гадаю, для структур, які працюють з атомною енергією, перший досвід співпраці між Україною та Японією може стати орієнтиром", - додав міністр.

Нагадаємо, в березні 2011 р. в Японії стався потужний землетрус магнітудою 9,0, який спричинив аварію на АЕС "Фукусіма-1". На станції сталося декілька вибухів, і почався витік радіації.