ua en ru

Україна і Туреччина можуть повторити кризу 2008 р., - Goldman Sachs

Туреччина і Україна найбільш вразливі для повторення фінансової кризи 2008 року в порівнянні з іншими країнами Центральної та Східної Європи, Близького Сходу і Африки, вважають в одному з найбільших банків світу Goldman Sachs Group Inc., передає Bloomberg.

Туреччина "накопичила значний зовнішній дисбаланс", а програма Міжнародного валютного фонду не торкнулася України, йдеться в доповіді економістів Клеменса Графі та Ахмета Акарлі. Проблеми можуть бути так само у Росії, але "більш стійка банківська система і гнучкість рубля" повинні обмежити негативний вплив, вважають економісти.

"Наш аналіз показує, що фінансові ризики в ряді країн CEEMEA (Центральна та Східна Європа, Близький Схід і Африка) потрібно розцінювати як кризу в стресових умовах. Цей сценарій передбачає, що Туреччина і Україна можуть бути більш вразливими до потенційних інцидентів, що стосуються платіжного балансу ".

Дефіцит поточного рахунку Туреччини, що розширився до рекордних 72,5 млрд дол за 12 місяців або на 9% від обсягу виробництва, завдав удару по лірі на 13%. Це найбільше падіння серед більш ніж 20 ринків, що розвиваються, які відстежує Bloomberg.

"У випадку зовнішнього фінансового стресу, коректування дефіциту рахунку поточних операцій Туреччини повинне бути набагато більш різким, що призведе до значних втрат виробництва, подальшого ослаблення ліри і, можливо, падіння рівня валютних резервів", - вважають аналітики Goldman Sachs.

Між тим, МВФ відклав візит до України до жовтня, в очікуванні реконструкції пенсійної системи та прийняття кроків зі скорочення бюджетного дефіциту.