ua en ru

Україна і США завершили будівництво установки-джерела нейтронів у Харкові

Україна і США завершили в березні будівництво установки-джерела нейтронів на базі Харківського фізико-технічного інституту.

Україна і США завершили в березні будівництво установки-джерела нейтронів на базі Харківського фізико-технічного інституту. Про це йдеться в спільній заяві України і США за підсумками третього Саміту з ядерної безпеки в Гаазі , передає прес-служба МЗС України.

Україна і США підтвердили дотримання своїх зобов'язань щодо нерозповсюдження ядерної зброї. США також визнали важливість вивезення в 2012 р. всіх запасів високозбагаченого урану з території України.

"Цей вивіз знову підкреслив роль України як лідера у питаннях ядерної безпеки та нерозповсюдження в той час , коли ми спільно працюємо для захисту найбільш чутливих у світі ядерних матеріалів . Як частину своєї підтримки цих зусиль Сполучені Штати в 2010 р. взяли зобов'язання співпрацювати з Україною для будівництва установки-джерела нейтронів на базі Харківського фізико-технічного інституту. Цього місяця будівництво установки було завершено", - наголошується в заяві.

Установка, як очікується, забезпечить Україні нові дослідницькі можливості і здатність виробляти ізотопи для промислового та медичного використання.

США продовжать надавати технічну підтримку для установки-джерела нейтронів в процесі завершення українською стороною установки необхідного обладнання, здійснення перевірок та введення установки в експлуатацію "так швидко, наскільки це видається практично можливим".