ua en ru

Україна та США обговорили питання налагодження співпраці в сфері використання газу-метану

Україна та США обговорили питання налагодження співпраці в сфері використання газу-метану. Про це повідомляє прес-служба Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів.

Радник з економічних питань Посольства США в Україні Шевер Волтмер повідомила, що наразі Сполучені Штати розпочинають впровадження нової ініціативи «Метан та ринки», першим етапом якої буде проведення конференції у м.Мехіко, в жовтні цього року. В рамках конференції планується підписання декларації з країнами-учасниками щодо партнерства з видобутку та використання газу-метану.

Вона запропонувала голові НАЕР Миколі Пашкевичу взяти участь у роботі конференції та розглянути питання приєднання України до декларації партнерства. За її словами, це дозволить не тільки обмінятись досвідом, а й розширити коло ділових зв'язків. Представниця посольства також зазначила, що ініціатива її країни не обмежуватиметься виключно газом-метаном вугільних родовищ. «В рамках ініціативи будуть розглядатись проекти по газу-метану, який видобуватиметься на сміттєзвалищах, а також біогазу», - зауважила вона.

Голова НАЕР зазначив, що зараз розробляється спеціальна програма з видобутку та використання газу-метану. Також він розповів, що в Україні сьогодні вже діють 4 установки з видобутку газу-метану із вугільних пластів. В той же час, за його словами, досвід видобутку метану на одній із таких установок показав низьку ефективність технологій, більша частина газу йшла у тріщини, а не на видобуток. «Але ми продовжуємо роботу в даному напрямку. Питання видобутку та використання газу-метану це не тільки енергоефективність, це ще й питання безпеки шахтарів», - акцентував М.Пашкевич.

Голова НАЕР зазначив, що співпраця в даній сфері буде корисною для обох країн. Щодо пропозиції участі у конференції, то за його словами рішення буде прийнято найближчим часом.