ua en ru

Україна і Росія затвердили концепцію створення віртуальної лабораторії з нанотехнологій

Україна і Росія затвердили концепцію програми створення і розвитку віртуальної лабораторії для досліджень в області нанотехнологій. Про це повідомляє Державне агентство з питань науки, інновацій і інформатизації України за підсумками засідання в Києві підкомісії з питань науково-технічної співпраці комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії.
Мета створення лабораторії - формування єдиного інформаційного простору для досліджень у галузі нанотехнологій. Лабораторія дасть можливість проводити спільні дослідження з віддаленим доступом до унікального устаткування, віртуальні конференції, реалізовувати програми дистанційного навчання, створити базу даних і обробляти отримані дані на суперкомп'ютері.
Учасники засідання обговорили хід виконання спільних науково-технічних проектів у рамках програми розвитку співпраці в області нанотехнологій, яка включає 15 проектів. Вісім з них мають практичну спрямованість - це дослідження у сфері сонячної енергетики, створення фотоелектронних перетворювачів та ін. Вирішено відібрати два проекти, по яких найближчим часом можливо отримати технологічні рішення, готові до комерціалізації.
Сторони обговорили перспективи досліджень в Антарктиці. Українська сторона представила проект двостороннього міжвідомчого меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю. Згідно з документом, пріоритетами визнані створення єдиної мережі спостереження, проведення спільних експедицій, зокрема морських, обмін вченими, виконання сумісних логістичних операцій. Вирішено провести експертизу проекту меморандуму і підписати його в жовтні під час восьмого засідання підкомісії.
Досягнуто домовленості найближчим часом завершити узгодження проекту угоди про створення українсько-російської межуніверситетськой мережі трансферу технологій на базі Національної мережі трансферу технологій України і Російської мережі трансферу технологій.