ua en ru

Україна і Росія проводять переговори про відмову ЧФ РФ від оренди земельних ділянок у Севастополі площею 749 га, - джерело

Україна і Росія ведуть попередні переговори про відмову Чорноморського флоту Російської Федерації (ЧФ РФ) від оренди декількох великих земельних ділянок у Севастополі. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомило джерело, близьке до переговорів.

У Міністерстві закордонних справ України (МЗС) та Севастопольськый міській державній адміністрації (СМДА) підтвердили цю інформацію. "Це ініціатива Севастополя. Дане питання зараз знаходиться в розробці і в процесі узгодження з російською стороною", - повідомив виданню голова СМДА Валерій Саратов
Посол України з особливих доручень Віктор Семенов, який курує взаємини з Росією з питань, пов'язаних з ЧФ РФ, заявив "Комерсант-Україна", що переговорний процес буде проводитися в рамках підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ. "У червні на експертному рівні буде розглянуто ряд питань, що стосуються участі російської сторони в розвитку соціальної сфери Севастополя та інших пунктів базування ЧФ. У тому числі будемо говорити і з цього приводу", - зазначив посол.
У розпорядженні видання опинилася пояснювальна записка СМДА, що включає опис обговорюваних ділянок. Предметом переговорів є відмова ЧФ РФ від використання п'яти ділянок сумарною площею 749 га, розташованих в центрі або недалеко від центру Севастополя. "Дані ділянки втратили свою функціональну і стратегічну значущість для ЧФ РФ", - стверджує влада міста. Згідно Великому флотському договору 1997 року, всього в оренді ЧФ РФ перебуває 3312 га в Севастополі і майже 15 тис. га в Автономній Республіці Крим.
Найбільш привабливими для інвесторів вважаються 35 га на мисі Кришталевому, безпосередньо в центральній частині міста, які планується забудувати "житловими, громадськими та готельними комплексами". Зараз там перебувають 54-й мехбудзавод і 24-й завод залізобетонних виробів і конструкцій. Підприємства опинилися в оренді ЧФ РФ за підсумками розділу флоту, але їх потужності не використовуються за призначенням. Інвестиції в цей майданчик в СМДА оцінили в 175 млн дол надлишкових глибоководних причалів у 6 га для ЧФ РФ в Південній бухті пропонується використовувати для створення міського морпорту (75 млн дол.); 133 га занедбаного автодрому на березі бухти Козачої - для нового житлового району (665 млн дол.); 380 га на Каранському плато поблизу мису Фіолент - для будівництва рекреаційних об'єктів (381 млн дол.); 9 га на узбережжі бухти Матюшенко - для створення яхтової стоянки і готельного комплексу (48 млн дол.). Пропонується також інвестувати 372 млн дол. у створення аеродрому середньої авіації на базі практично не використовуваного військового аеродрому з грунтової злітно-посадковою смугою на мисі Херсонес.
Як стало відомо виданню, російська сторона вже висловила зацікавленість у реалізації пропозицій СМДА - наприкінці квітня МЗС РФ повідомив про це Київ дипломатичною нотою. "Досягнуті домовленості стосовно до земельних ділянок, орендованих в інтересах ЧФ РФ, доцільно оформити українсько-російською угодою "Про інфраструктуру ЧФ РФ на території України'", - говориться в документі.
Формально Росії вигідно передати українській стороні надлишкові об'єкти - це знизить витрати на підтримку життєздатності ЧФ РФ. Проте джерела "Комерсант-Україна" впевнені, що в рамках переговорів Москва вимагатиме від Києва якихось компенсаторів в обмін на своє рішення про відмову від оренди територій.