ua en ru

Україна і Росія планують створити на базі української ГТС два СП

Проект міждержавної українсько-російської газової угоди передбачає створення на базі української газотранспортної системи двох спільних з "Газпромом" підприємств в пропорції 50 на 50. Про це пише видання "Дзеркало тижня. Україна".
Перше спільне (газотранспортне) підприємство припускає безпосередньо магістральні (транзитні) газопроводи і підземні сховища газу (ПСГ) України. Українська частка переговорної групи була проти включення на цьому етапі українських ПСГ до складу газотранзитного СП.

Перше СП також буде наділено винятковим, монопольним правом здійснювати транзит газу по території України в Європу. Закріплення цього виняткового права за газотранзитними СП чітко прописане в проекті газової угоди і, відповідно, робить неможливою участь в транзиті імпортного газу будь-якої іншої, третьої, сторони (або компанії). За винятком "дочок" самого газотранзитного СП, заснування яких передбачливо передбачено проектантами цієї угоди.

До газотранспортного СП переходять також функції диспетчерського управління магістральними газопроводами і ПСГ України.

Друге СП (назвемо його газорозподільним) планується створити з "Газпромом" на базі внутрішніх газорозподільних мереж України

Відзначимо, що в проекті документу чітко не сказано, де саме мають бути зареєстровані перше і друге СП. Але не виключається, що "батьківщиною" російсько-українського газотранзитного СП можуть вибрати іншу, окрім України і РФ, країну.

Ще один істотний пункт можливої операції припускає повну юридичну недоторканність створюваних СП. Тобто на них не розповсюджуватимуться ні можливі зміни податкового законодавства України, ні антимонопольне законодавство, а отже, і вимоги АМКУ (який теоретично повинен узяти під контроль кожного суб'єкта, який робить замах на більше 25-30% будь-якого ринку товарів і послуг в Україні), ні будь-які тарифні зміни, ні законодавство про державні закупівлі.

Згідно з проектом міждержавної українсько-російської газової угоди, що передбачає створення на базі української ГТС двох спільних підприємств з "Газпромом", до складу першого - газотранспортного - СП приєднаються і європейські енергетичні компанії. Але вже після початку роботи підприємства.

Видання зазначає, що можна не сумніватися, що серед них будуть тільки близькі "Газпрому" компанії з Німеччини, Франції, Австрії або Італії. Тому запланований "на потім" розподіл відсотків між засновниками газотранзитного СП (33% - "Газпрому", 33% - єврокомпаніям і 34% - "Нафтогазу") насправді означає 66% - "Газпрому" і лише 34% - "Нафтогазу".