ua en ru

Україна може домовитися про зниження ціни за російський газ без вступу до Митного союзу, - посол

Україна й Росiя можуть домовитися про зниження цiни за росiйський газ "поза контекстом вступу України до Митного союзу". Про це заявив посол Росiї в Українi Михайло Зурабов, повідомляє радіо "Свобода".

Водночас, за словами росiйського дипломата, якщо Київ вступить до Митного союзу, то українська сторона отримуватиме росiйський газ за тiєю ж цiною, за якою його закуповують iншi країни цього об'єднання.

Зазначимо, що Україна вже більше року безрезультатно обговорює можливість коректування газових контрактів, підписаних в 2009 р. Після зміни політичного керівництва Україна почала заявляти про невигідність цих контрактів. Україна наполягає на зміні ціни постачань російського газу в країну. У свою чергу, "Газпром" хотів отримати контроль над українською газотранспортною системою (ГТС). Однак досі сторони так і не змогли прийти до компромісу в цьому питанні.

Раніше також стало відомо, що "Газпром" надав "Нафтогазу" претензії на 7 млрд дол. за недобір газу в 2012 р. Україна, яка неодноразово просила знизити річний обсяг закупівлі до 27 млрд кубометрів, вважає свої зобов'язання виконаними. "Газпром" переконаний, що контрактний обсяг на 2012 р. залишився на рівні 52 млрд кубів і умова "бери або плати" може бути застосовано до 41,6 млрд кубів.

Нагадаємо, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України раніше зазначали, що ціна на російський газ для України в І кварталі 2013 р. очікується на рівні близько 432 дол./тис. куб. м. При цьому в держбюджеті на 2013 рік ціна газу закладено на рівні 421 дол. за 1 тис куб м.

Читайте також: Україна не отримувала запиту від "Газпрому" на 7 млрд дол. за недобір газу, - АП