ua en ru

Україна і МВФ не домовляться про поновлення кредитування, - джерело (доповнення)

Двотижневі переговори місії Міжнародного валютного фонду з українською владою, що завершуються в Києві 4 листопада, скоріше за все, не закінчаться домовленостю про відновлення фінансової допомоги країні. Про це Reuters повідомило джерело, близьке до переговорів.
"Місія їде ні з чим. Важко уявити, щоб при такому рівні відсутності взаєморозуміння була б досягнута домовленість (про фінансування). Уряд відмовляється підвищувати тарифи на газ для населення)", - сказало джерело.
Ключовий кредитор України в липні 2010 року схвалив програму співпраці stand-by на загальну суму понад 15,5 млрд дол. і в 2011 році був готовий щокварталу виділяти Києву 1,5 млрд дол. для підтримки реформ.
Однак з початку року країні не вдалося отримати жодного із запланованих траншів через невиконання взятих у рамках програми зобов'язань. Зокрема, пенсійна реформа, спрямована на скорочення дефіциту державного Пенсійного фонду, стартувала з 1 листопада замість обіцяного початку року. А дата обіцяного підвищення тарифів на газ для населення для скорочення дефіциту держхолдингу "Нафтогаз" взагалі не визначена. Фінансове становище "Нафтогазу" погіршується через продаж газу комунальній теплоенергетиці і населенню за цінами нижче ринкових.
"МВФ наполягає на підвищенні тарифів у будь-якому випадку. А ми відповідаємо, що ми знаходимося на фінішній прямій переговорів з Росією і залежно від того, про що ми домовимося, стане зрозуміло, що робити з тарифами",- сказав Reuters в середу прес-секретар прем'єр-міністра України Миколи Азарова Віталій Лук'яненко.
Україна вже більше півтора років безуспішно намагається добитися від Росії перегляду невигідної ціни на паливо, передбаченої контрактами, підписаними попереднім урядом у січні 2009 року.
"Абсурдно очікувати від Росії такої знижки на газ, щоб можна було подолати дефіцит "Нафтогазу" без підвищення тарифів",- сказало джерело.
За його словами, експерти МВФ стурбовані дефіцитом "Нафтогазу" і бюджету в цілому.
Інший співрозмовник припустив, що підсумком двотижневих переговорів стане заява сторін про готовність продовжувати переговори і співпрацю.
"З точки зору прес-служби уряду, переговори ведуться інтенсивно, на високому рівні, і мова йде про продовження програми співпраці... Ми очікуємо, що співпраця продовжуватиметься і після від'їзду місії", - сказав прес-секретар прем'єра.
Нагадаємо, віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко у вересні 2011 р. сказав, що відсутність фінансової підтримки МВФ позбавляє Україну також можливості отримати кредити Світового банку та інших міжнародних фінансових організацій, необхідні в умовах недоступності зовнішніх позик через волатильність міжнародних ринків капіталу.