ua en ru

Україна та КНР скасували візові вимоги для членів екіпажів авіакомпаній

Уряд прийняв розпорядження "Про схвалення проекту угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Китайської Народної Республіки про взаємне скасування візових вимог для членів екіпажів авіакомпаній". Документ датований 9 червня 2011 року, повідомляє прес-служба Кабміну.
Прийняття розпорядження про схвалення угоди не потребуватиме матеріальних та інших витрат із державного бюджету України. Проте, подальша реалізація положень цієї угоди спричинить зменшення доходів держбюджету в частині коштів, що стягуються за оформлення візових документів.
Згідно зі статистичними даними, щодо виконання консульських функцій Посольством України в КНР, у 2010 р. посольством була оформлена лише одна віза, яка передбачена положеннями нової Угоди, типу "ОП" - для обслуговуючого персоналу транспортних засобів міжнародного сполучення (особам, які належать до складу екіпажів цивільних повітряних суден міжнародних авіаліній); консульський збір за оформлення візових документів становив 78,78 дол. З урахуванням цього, орієнтовні втрати доходів держбюджету України від оформлення візових документів громадянами КНР можуть становити близько 625,5 грн на рік.

У контексті опрацювання питання компенсації можливих втрат доходів держбюджету України внаслідок реалізації угоди Міністерством закордонних справ було здійснено підвищення тарифних ставок консульського збору (в межах мінімальної та максимальної ставок базових тарифів консульського збору), що стягується за вчинення консульських дій закордонними дипломатичними установами України.