ua en ru

Україна та ЄС підписали угоду про спрощення візового режиму (доповнення)

Україна сьогодні підписала з Європейським Союзом (ЄС) угоду про спрощення візового режиму. Про це на своїй сторінці у Twitter повідомив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

"Вісті з дипломатичних полів: щойно підписав угоду про спрощення візового режиму з ЄС", - йдеться у повідомленні Грищенко.

Прес-служба Міністерства закордонних справ України повідомляє, з європейського боку під документом свої підписи поставили комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле і міністр головуючої в ЄС країни - Республіки Кіпр Ерата Козаку-Маркулліс.

Після вступу угоди в дію, право на довгострокові, багаторазові і безкоштовні візи отримають члени громадських організацій, релігійних громад, представники професійних об'єднань, що беруть участь у міжнародних форумах, конференціях, програмах міжнародного обміну. Зазначимо, що таке право вже мають журналісти, студенти, підприємці.

Також відтепер буде забезпечено більшу прозорість процесу отримання віз, гарантуючи право всім бажаючим подавати візові клопотання напряму до посольств та консульств держав-членів ЄС (без залучення посередників у вигляді візових агенцій). Новий документ врегульовує питання видачі багаторазових та довготермінових віз (на 1 рік та на 5 років замість, відповідно, до 1 року, до 5 років). Полегшується порядок отримання віз для журналістів (замість запрошення приймаючої сторони можна буде подавати клопотання від редакції) та для членів їх команд (операторів, звукорежисерів тощо).

Нагадаємо, на початку липня ц.р. Єврокомісія запропонувала полегшити візовий режим з Україною, що дозволить більшій кількості українських громадян отримувати візи для багатократного в'їзду до країн Євросоюзу.