ua en ru

Україна та ЄС досягли політичного консенсусу в питанні угоди про асоціацію, - політолог

Те, що переговори між Україною та ЄС вийшли на рівень обговорення економічних питань, свідчить про готовність Євросоюзу до позитивного рішення про асоціацію. Таку думку висловив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, коментуючи попередні підсумки візиту першого віце-прем'єра Сергія Арбузова до Брюсселя для проведення переговорів з представниками Європейської Комісії.

"Раз європейці продовжують говорити з нами про економічні речі, вони явно демонструють, що двері в ЄС для нас відкриті, і вони готові продовжувати співпрацю. Я вважаю, що цей режим переговорів нагадує підготовку до позитивного рішення про підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС. Якщо на рівні першого віце-прем'єра проходять такі важливі переговори, це означає, що якийсь попередній політичний консенсус знайдений. Тому я до таких переговорів ставлюся як до підготовки до позитивного рішення", - сказав Погребинський.

Нагадаємо, сьогодні завершується візит першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова до Брюсселя. У ході цієї поїздки він обговорив з представниками ЄК питання створення ЗВТ, розширення торговельного співробітництва, збільшення інвестицій, залучення передових технологій для модернізації економіки, а також низку проблемних питань, з якими стикаються європейські компанії в Україні. Для цього була проведена спеціальна зустріч з представниками великого європейського бізнесу. Крім того, Арбузов розповів про хід реалізації реформ, які є обов'язковою умовою для підписання угоди про асоціацію. 15 травня поточного року Єврокомісія має прийняти попереднє рішення про можливість укладення УА з Україною. Цей же документ передбачає і створення Зони вільної торгівлі.