ua en ru

Україна хоче переконати "Газпром" встановити ціну на газ до 230 дол., - Демчишин

Україна хоче переконати "Газпром" встановити ціну на газ до 230 дол., - Демчишин Фото: Володимир Демчишин

У Міненерго заявили про необхідність скорочення споживання газу

Україна хоче переконати російський газовий монополіст "Газпром" встановити ціну на газ до 230 дол. за 1 тис. куб. м. Про це сьогодні у Верховній Раді повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Україна.

"8 млрд куб. м газу, щоб забезпечити населення, ми купуємо у росіян. Платимо їм по 280 дол. за ціною контракту. По 240 дол. ми, на жаль, поки не купуємо. Якщо ціна буде далі падати, і нам вдасться провести переговори, які ми давно почали, і все-таки переконаємо "Газпром", ринкова ціна газу не 270 або 280, а не вище 230 дол. - це буде дійсно можливість щось говорити",- сказав Демчишин.

Чиновник додав, що вирішити питання зниження вартості газу для населення, крім зменшення вартості імпортного газу, можна досягти завдяки скороченню його споживання.

Нагадаємо, раніше Демчишин заявив, що реальна ринкова ціна за російський газ становить 230 дол. за 1 тис. куб. м. Глава Міненерго впевнений, що несправедливо накручувати для України ціну за транзит, оскільки російський газ відбирається на кордоні.

Відзначимо, що ціна російського природного газу, за контрактом 2009 р. на четвертий квартал поточного року. складає 252 дол. за 1 тис. куб. м.