ua en ru

Україна готова платити за російський газ ринкову ціну без урахування транзиту, - Демчишин

Україна готова платити за російський газ ринкову ціну без урахування транзиту, - Демчишин Фото: Володимир Демчишин

Глава Міненерго впевнений, що несправедливо накручувати для України ціну за транзит

Україна готова платити за російський газ ринкову ціну без урахування транзиту. Про це сьогодні в ході брифінгу повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Україна.

"250 - це не ринкова ціна газу. Якщо ми відбираємо цей газ на східному кордоні, то ми цей транзит не заробляємо... Ми готові вам платити ринкову ціну, європейську, без обліку за транзит. Це зрозумілий принцип формування ціни - ринкова ціна мінус вартість транзиту, тому що відбираємо на східному кордоні, це мінус 30 дол.", - сказав Демчишин.

При цьому він зазначив, що ціна російського природного газу, за контрактом 2009 р., підписаного за участю прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, на четвертий квартал 2015 р. становить 252 дол. за 1 тис. куб. м.

"252 дол. за ткм на четвертий квартал - це по формулі, яка у договорі, який зафіксувала пані Тимошенко", - зазначив Демчишин.

Він також розповів, скільки Україні необхідно газу для опалювального сезону.

"19 млрд - це обсяг, який нам був потрібен для того, щоб ми протягом опалювального сезону не купували газ з РФ", - сказав Демчишин.

Нагадаємо, раніше "Газпром" прогнозує середню ціну на газ за зимовим контрактами в районі 195,9 євро (220 дол.) за 1 тис. куб. м.