ua en ru

Україна хоче домогтися від Росії перегляду контракту на газ, а не знижки в ціні, - "Нафтогаз"

Голова правління "Нафтогазу України" Євген Бакулін заявив сьогодні, 29 травня, що Україна, ведучи переговори з російським газовим монополістом "Газпромом", говорить не про зниження нинішньої ціни на газ, а про перегляд контракту, щоб він "відповідав інтересам України" і був не гіршим від умов, які мають європейські країни. Про це повідомляє радіо "Свобода".

За його словами, нині ціна російського природного газу для низки європейських країн, у яку входить і вартість транспортування, нижча, ніж для України, яка отримує газ безпосередньо з Росії і не платить за транзит.

"Це неправильно", - заявив Бакулін журналістам, перебуваючи в Рівненській області. Тому, сказав він, якщо найближчим часом ці умови не переглянуть, Україна докладе всіх зусиль, щоб знайти інші джерела постачання газу, зокрема, з Європи, а також різко збільшити власний видобуток газу і тим мінімізувати постачання російського газу.

Водночас, сказав керівник "Нафтогазу", він вважає, що Україна все ж зможе домовитися з Росією про перегляд газового контракту.

Україна заявляє, що нині чинні газові контракти з Росією 2009 р. невигідні для неї і неринкові, й домагається їхнього перегляду. Російська сторона каже, що цілком задоволена цими контрактами і може погодитися хіба на додатки до них, але не на перегляд. Російська сторона також давала знати, що може піти на зниження ціни на газ для України в обмін на контроль над українською газотранспортною системою на правах власності чи співвласності. 26 травня керівництво РФ пообіцяло Азарову вирішити проблему газового контракту в "стислі терміни".