ua en ru

Україна готує низку ініціатив проти Росії в Генасамблею ООН, - Єльченко

Україна готує низку ініціатив проти Росії в Генасамблею ООН, - Єльченко Фото: Володимир Єльченко (UN Photo/Rick Bajornas)

Всі претензії будуть стосуватися агресії Росії на сході Україні, а також анексії Криму

Україна готує низку претензій до Російської Федерації, які має намір озвучити 12 вересня на 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН. Про це повідомив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю виданню "Укрінформ".

"Є ряд ініціатив, які я не хочу зараз називати, щоб "не розкривати всі карти" заздалегідь для нашого колишнього стратегічного партнера. Але вони (російська сторона, - ред.) повинні бути впевнені в тому, що на їх шляху буде чимало несподіванок. Можу тільки сказати, що це безліч питань. Генасамблея має шість головних комітетів, які охоплюють сфери економіки, прав людини, міжнародного права, інформації, і в кожній з них можна знайти багато моментів, які Москва чи порушила, або просто не виконує. Звичайно, це все буде стосуватися агресії РФ проти України", - сказав Єльченко.

Він додав, що після "миротворчої ініціативи" Росії українська сторона має намір в черговий раз звернути увагу Генасамблеї саме на можливість введення миротворчого контингенту ООН на територію Донбасу.

За словами Єльченка, всі претензії будуть стосуватися агресії Росії на сході Україні, а також анексії Криму. Крім цього, речник додав, що 16 жовтня в Нью-Йорку відбудуться вибори до складу Ради безпеки з прав людини. Він висловив надію, що Україна буде обрано новий склад.

Нагадаємо, раніше глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що в Раді безпеки Організації об'єднаних націй (ООН) не підтримують проект резолюції Російської Федерації (РФ) про миротворців на Донбасі.