ua en ru

Україна готує позови в міжнародні суди з приводу порушень прав людини в Криму, - Клімкін

Україна готує позови в міжнародні суди з приводу порушень прав людини в Криму.

Україна готує позови в міжнародні суди з приводу порушень прав людини в Криму. Про це в ефірі 5 каналу заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"З Кримом ми однозначно привіатємось. Це не тільки фраза міністра закордонних справ або якісь гасла. Не хвилюйтеся. Я вважаю, якщо подивитися на настрої, що панують в Криму, вони дуже швидко змінюються. І люди зрозуміли, що багато хто навіть з російськомовних, що їх чекає попереду. Зараз ми плануємо низку звернень до міжнародних судів з приводу того, що відбувається на території Криму. Я маю на увазі весь контекст щодо дотримання прав людини. Якщо подивитися навіть, що ледве не щодня хтось із кримськотатарської громади зникає, потрібно зупинити цей кошмар. Цей кошмар потрібно зупинити усіма можливими засобами, починаючи від ООН і закінчуючи Європейським судом з прав людини", - сказав Клімкін.

За його словами, позови також будуть стосуватися втрат України в результаті анексії Криму Росією.

"Ми маємо механізми для того. Ми прекрасно розуміємо, що ми не можемо зробити все, що ми б могли. Але, тим не менше, наші позови будуть стосуватися також власності, відповідних втрат, а також того, яким чином забезпечити життя для наших громадян, оскільки там знаходяться наші громадяни. І в тому сенсі, Крим, він був українським, я вважаю, що він є українським, і він однозначно буде українським. А те, що ми з ним привітаємось, це не гасло, це-майбутнє", - додав Клімкін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський суд з прав людини розглядає три справи, представлені Україною проти Росії.