ua en ru

Україна готова виставити на приватизацію міноритарні частки в "Нафтогазі", - Демчишин

Україна готова виставити на приватизацію міноритарні частки в "Нафтогазі", - Демчишин

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин не виключає приватизацію міноритарних часток у НАК "Нафтогаз України". Про це він заявив в інтерв'ю The Wall Street Journal.

Демчишин зазначив, що Україна багато працює для того, щоб зменшити залежність від російського газу. Однією з таких ініціатив є поділ функцій і часткова приватизація компанії НАК "Нафтогаз України", функції якої будуть розділені на нафто - і газодобувні напрямки і транзит у відповідності з законодавством ЄС.

"Україна готова виставити міноритарні частки в стратегічних компаніях для приватизації, які принесуть не тільки технології, не просто корпоративне управління і фінанси, але і нову психологію у сфері операційного менеджменту", - сказав Демчишин.
Він додав, що процес приватизація буде ініційований вже в цьому році.

У той же час Демчишин зазначив, що залучити інвесторів, зацікавлених у купівлі частини компанії, яка досі значною мірою ґрунтується на державних субсидіях, може бути складно.

"Ключова проблема, яка заважає цьому процесу - це війна. На жаль, поки немає черги (на приватизацію, - ред.)", - констатував міністр.

Нагадаємо, Демчишин також заявив, що Євросоюз повинен розділити з Києвом витрати на поповнення підземних газових сховищ України для підготовки до найгіршого варіанту розвитку подій в наступну зиму.

Кабмін на засіданні 4 червня прийняв рішення про створення ПАТ "Українська газотранспортна система" і "Українські газові сховища" на базі "Нафтогазу". А 14 серпня 2014 р. Рада схвалила реформу системи управління ГТС.