ua en ru

Україна готова платити за газ 386 дол. за тис. куб. м, - Кубів

Україна готова платити за газ ціну 386 дол. за 1 тис. куб. м. Таку заяву зробив глава Національного банку України Степан Кубів в кулуарах засідань МВФ і Світового банку у Вашингтоні

Україна готова платити за газ ціну 386 дол. за 1 тис. куб. м. Таку заяву зробив глава Національного банку України Степан Кубів в кулуарах засідань МВФ і Світового банку у Вашингтоні, передає Reuters.

Кубів запевнив, що Україна заплатить за всіма своїми рахунками.

"Всі борги, які у нас є, ми виплатимо, інших варіантів немає", - сказав він.

Нагадаємо, глава "Газпрому" Олексій Міллер 1 квітня заявив, що ціна російського газу для "Нафтогазу України" підвищується з 268,5 дол. до 385,5 дол. за 1 тис. куб. м, так як через борги скасовується знижка, надана у грудні 2013 р.

Пізніше компанія оголосила про скасування знижки в 100 дол. за тисячу "кубів", яку Україна отримала в 2010 р. в рамках "Харківських угод" в рахунок орендної плати за перебування в Севастополі Чорноморського флоту. З 1 квітня 2014 р. ціна на газ для України стала складати 485,5 дол. за 1 тис. куб. м.

Президент Росії Володимир Путін 11 квітня 2014 р. зазначив, що ситуація з невиплатою Україною заборгованості за спожитий газ стала абсолютно нестерпною, і відповідно до укладеного контракту "Газпром" позбавляє країну усіх знижок. Путін нагадав, що 7 квітня 2014 р. наступив термін виплат за березень цього року, але з 540 млн дол. Київ не заплатив жодного долара.

Тоді ж міністр фінансів Росії Антон Силуанов попередив, що Україну можуть перевести на передоплату, якщо вона найближчим часом не погасить борги за газ. Він нагадав, що з 2009 р. країна користувалася рядом знижок на паливо, але термін прийнятих тоді рішень минув, і треба платити за новою ціною. "Україна, на жаль, не платить нам за низькою ціною - 268 дол. за 1 тис. куб. м, так і за ціною контрактною, яка виникла з 1 квітня", - підкреслив Силуанов.

За підрахунками "Газпрому", борг Києва за газ становить 2,2 млрд дол., а до кінця поточного року може зрости до 5-6 млрд дол.
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан 9 квітня заявив, що країна готова розраховуватися за російський газ, але за справедливою ціною.

"Україна наполягає на тому, що Чорноморський флот перебуває на території України, а тому знижка на газ повинна діяти згідно з " Харківськими угодами", - пояснив Продан.

Прем'єр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова продовжувати купувати російський газ за ціною 268,5 дол., як було зазначено на початку 2014 р.

"Ціну в 500 долл. ми не приймаємо", - підкреслив він.