ua en ru

Україна готова до переговорів з РФ по "літньому" ціною на газ на ринкових умовах, - Яценюк

Україна готова до переговорів з РФ по "літньому" ціною на газ на ринкових умовах, - Яценюк

Україна готова до переговорів з Російською Федерацією щодо поставок газу в літній період на ринкових умовах. Про це сьогодні під час брифінгу за підсумками переговорів зі словацької урядовою делегацією повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми разом з нашими європейськими партнерами готові до проведення переговорів, у тому числі, з росіянами щодо нової угоди по річному пакету. Нагадаю вам, що від тих пропозицій, які були висунуті російською стороною, я відмовився. Ті пропозиції передбачали максимальну ціну 450 дол. за тис. куб. м, мінімальну ціну - 380 дол. В результаті вже сьогодні у нас падіння ціни на нафту, в цьому кварталі падіння цін на російський газ - 329 дол. В залежності від ситуації з цінами на нафту, думаємо, що в літній сезон ціна буде від 250 до 300 дол. на європейських ринках. Будь ласка, на ринкових умовах ми готові домовлятися так само, як ми домовилися на тристоронньому рівні під час підписання зимового пакету", - заявив Яценюк.

Також Яценюк підкреслив прогрес у диверсифікації поставок газу в Україну.

"Якщо ми будемо рухатися так далі, ми зможемо повністю диверсифікувати поставки природного газу в Україну. І тут дуже вагома роль наших партнерів зі Словаччини", - сказав прем'єр.

Відзначимо, обсяг завантаження газопроводу із Словаччини в Україну з 1 березня збільшиться до 14,5 млрд куб. м/рік.

Нагадаємо, 30 жовтня в Брюсселі за підсумками тристоронніх переговорів України з Росією за участю Європейського союзу підписали документи, що регулюють умови подальших постачань газу.