ua en ru

Україна щорічно втрачає до 10% врожаю через нестачу техніки для його прибирання

Україна щорічно втрачає до 10% врожаю через нестачу техніки для його прибирання. Про це в ході онлайн-конференції в РБК-Україна заявив перший заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Сергій Лабазюк.

"Цього року прогноз врожайності у нас достатньо втішний. У нас була сприятлива зима, було достатньо вологи, проте сталося те, що сталося. Коли настав час для весняно-польових робіт, у нас відразу ж встановилася спека, опадів стало не вистачати. ​​Як стверджують аграрії, в результаті у нас виникла так звана пробка 5-6 см, "асфальт в землі". Але поки що ще рано говорити, яким буде урожай. Якщо така ситуація триватиме ще тиждень-півтора, то проблеми будуть однозначно", - заявив він.

При цьому депутат висловив упевненість, що з урожайністю ранніх посівних, наприклад, ячменю, будуть проблеми: "На півдні України ми вже бачимо такі проблеми, в центрі і на заході вони спостерігаються не так. Ми будемо сподіватися, що протягом найближчих десяти днів у нас будуть дощі - а за прогнозами погоди, так воно і повинно бути - тоді ми вийдемо на очікувані прогнози ранніх зернових. Тому говорити точно про прогнози врожайності ранніх зернових ми зможемо не раніше початку червня".

Парламентарій прогнозує, що в поточному році Україна збере непоганий врожай олійних культур.

"Це стосується ріпаку в першу чергу... Але збір врожаю у нас точно затягнеться на два-три тижні. Це можна сказати вже сьогодні", - підкреслив Лабазюк.

За його словами, це може призвести до ряду проблем, враховуючи той факт, що українські аграрії не забезпечені збиральною технікою в належному обсязі.

"На сьогодні Україна не забезпечена збиральною технікою на 30-40%. І причина проста: те що залишилося з радянських часів, зараз себе пережило, це металобрухт... Оптимальні строки збирання врожаю - це 10 днів, не більше... Ми втрачаємо щорічно до 10% врожаю через нестачу техніки для його збирання", - заявив Лабазюк.

Читайте також: Урожай ріпаку в Україні піддається ризику через спекотну посушливу погоду, - експерти