ua en ru

Україна, ЄС та Молдова зміцнюють прикордонну співпрацю

Україна, ЄС та Молдова зміцнюють прикордонну співпрацю Фото: від імені України угоду підписала Олена Зеркаль

Україна, ЄС і Молдова подписалали угоду, яка зміцнює прикордонне співробітництво

Україна, Європейський союз та Молдова 24 листопада підписали угоду, яка зміцнює прикордонну співпрацю. Угода передбачає розширений мандат, що доповнює Меморандум про взаєморозуміння, яким було засновано Місію Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM), а також її продовження ще на 24 місяців, йдеться у заяві представництва ЄС в Україні.

Зазначається, що новий мандат забезпечить допомогу у впроваджені тих аспектів угод про асоціацію, що стосуються прикордонних та митних питань, а також підтримку у впровадженні угод про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, які обидві країни підписали у 2014 році. Він забезпечить, зокрема, застосування відповідних до стандартів ЄС підходів у прикордонних, митних та податкових питаннях, а також надання порад експертів прикордонним службам, митним службам та іншим відповідним державним установам.

Угоду було підписано від імені Єврокомісії генеральним директором у справах сусідства та переговорів з питань розширення ЄС Крістіаном Даніелсоном, від імені України заступником міністра закордонних справ Оленою Зеркаль, від імені Молдови послом Молдови при ЄС Євгеном Карасем.

Нагадаємо, 4 листопада Україна та Молдова підписали дві угоди про транскордонне співробітництво.