ua en ru

Украина занимает первое место в Европе по экспорту меда

Украина занимает первое место в Европе по экспорту меда Фото: Ярослав Краснопольський

Вітчизняний мед експортується у 22 країни світу

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський заявив, що валове річне виробництво меду в Україні перевищує 70 тисяч тонн. Про це заявив під час міжнародної конференції щодо біологічно активних продуктів бджільництва, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

"Наразі виробництвом меду в Україні займається понад 400 тисяч бджолярів, що є свідченням соціальної вагомості галузі. Виробничий фонд налічує близько 3 млн бджолосімей. Постійно зростає експортний потенціал. Експорт меду із України за 2014 рік склав 36,3 тис. тонн, що на 14,7 тис. тонн, або на 67,6% більше до минулого року. Найбільшими імпортерами українського меду за 2014 рік були Туреччина - 1,4 тис. тонн, Словаччина - 1,8 тис. тонн, США - 7,8 тис. тонн, Польща - 7 тис. тонн, Німеччина - 11,5 тис. тонн, Франція - 1,8 тис. тонн, Іспанія - 1,6 тис. тонн," - наголосив Краснопольський.

Відповідні показники виробництва меду ставлять нашу державу на перше місце в Європі та на третє у світі.

Крім того, перший заступник Міністра зазначив, що в поточному році за січень-липень було експортовано 14,3 тис. тонн меду, що на 1,8 тис. тонн більше до відповідного періоду минулого року.

"У 2015 році освоєно нові ринки збуту, зокрема до Бельгії, Угорщини, Азербайджану, Китаю. На сьогодні Україна експортує мед у 22 країни. Це є свідченням визнання нашої продукції, яка стає конкурентоспроможною на світових ринках," - наголосив Краснопольський.

Також заступник міністра висловив впевненість, що наявний потенціал галузі дозволить і в подальшому забезпечити належний рівень розвитку не лише для потреб внутрішнього ринку, а й формування потужного експортного потенціалу.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства України в рамках пілотного проекту по втіленню аграрних розписок залучила 20 млн грн.