ua en ru

Україна експортувала 15,5 млн т зернових, - Присяжнюк

Україна станом на 21 січня ц.р. експортіровала15, 5 млн т зернових урожаю минулого року. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. За словами міністра, зараз основною експортною культурою є кукурудза, якій поставили на зовнішні ринки 7,3 млн т.

"На сьогодні Україна продовжує утримувати ключові позиції на міжнародному зерновому ринку завдяки динамічному експорту. Таким чином, ми вже експортували більше половини того потенціалу, який прогнозували після закінчення збирання врожаю", - зазначив Присяжнюк, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

За словами міністра, Україна залишається у першій п'ятірці експортерів зернових у світі. Він поінформував, що на сьогоднішній день, крім кукурудзи, аграрії продовжують експорт ячменю, якого вже поставили на зовнішні ринки майже 2 млн т.

Міністр нагадав, що в Україні зараз достатні запаси зерна для забезпечення внутрішніх продовольчих потреб та посилення позиції на зовнішніх ринках. Так, на 1 січня в країні є близько 30 млн т зерна, зокрема 8,4 млн т пшениці (з них 5,8 млн т продовольчої, в той час як на продовольчі потреби до отримання нового урожаю 2013 р. потрібно 2,6 млн т), а також 13, млн т кукурудзи і 5 млн т ячменю.

Читайте також: Україна експортувала 14,8 млн т зернових культур, - Присяжнюк