ua en ru

Україна повинна покласти відповідальність за безпеку споруджуваних об'єктів на інвесторів-забудовників, - Мінрегіонбуд

Україна повинна покласти відповідальність за безпеку споруджуваних об'єктів на інвесторів-забудовників з метою спрощення для них системи отримання дозволу для будівництва. Таку думку в ході круглого столу висловив заступник міністра регіонального розвитку та будівництва України Ігор Соколов, передає кореспондент РБК-Україна.
"Міністерство пропонує запровадити демократичні норми і надати право інвесторам приймати рішення, зменшуючи частку відповідальності держави в дозвільній системі Україні... Ця частка повинна лягти на плечі інвесторів. Я думаю, що це необхідно, оскільки, приймаючи рішення про проведення або непроведення експертизи (побудованого об'єкта - ред.), інвестор повинен розуміти, що при такій свободі він бере на себе відповідальність", - заявив І.Соколов.
За словами заступника міністра, Мінрегіонбуд з метою реформування будівельної галузі пропонує розділити об'єкти, що будуються в Україну на п'ять категорій з метою забезпечення безпеки: "Мінрегіонбуд як міністерство, яке відповідає за безпеку будівництва, вважає, що експертиза у тому вигляді, в якому вона існує сьогодні, не повинна існувати і пропонує перейти на нову якість. Ми пропонуємо всі об'єкти розбити на п'ять категорій за ступенем складності. Перша і друга категорія-це об'єкти в 1-2 поверхи, об'єкти для малого і середнього бізнесу. Для них експертиза може бути необов'язкова. Для об'єктів третьої категорії (це будівлі в 9-16 поверхів) - рішення про проведення експертизи беруть інвестори разом з проектувальниками на їх розсуд. А по об'єктах четвертої і п'ятої категорії (будови підвищеної складності і небезпеки з масовим перебуванням людей) - необхідно залишити обов'язкову і комплексну експертизу , тому що мова йде про життя і про складність інженерно-технічних споруд".
Він додав, що до цього переліку об'єктів необхідно включити об'єкти будівництва, які будуються за рахунок бюджету. "Бюджет має право і повинен контролювати витрачання коштів по цих об'єктах", - додав І.Соколов.