ua en ru

Україна повинна зберегти економічні відносини з РФ після підписання УА з ЄС, - Колесніков

В України є три сектори економіки, якщо дивитися територіально. Західна Україна - туризм, деревообробна промисловість - величезний потенціал для інвестора. Центральна Україна - в першу чергу аграрна, тут величезний потенціал для інвестицій у сільське господарство та продукти переробки. Східна Україна - це індустріальна Україна, де будівництво нових підприємств машинобудування, автомобілебудування, залізничного машинобудування може принести успіх. Ось вам три України". Про це заявив Борис Колесніков, коментуючи підписання угоди про Асоціацію з ЄС.

Політик зазначив, що для успішної конкуренції на європейських ринках Україні необхідно підтримувати інвесторів в українську економіку шляхом здешевлення кредитів та реалізації цільових державних програм підтримки певних галузей.

"Чи зможе, наприклад, українське сільське господарство стати локомотивом української економіки? Безумовно. Але якщо в країнах Західної Європи заохочується створення нових основних фондів у селі, 50%-ве відшкодування вартості основних фондів дешевими кредитами, то у нас така програма носить нестабільний характер. Інвестори не впевнені у відшкодуванні. Тому Польща, Чехія, Словаччина мають незаперечні переваги. Навіть уряд Литви готовий відшкодовувати 30% вартості нових основних фондів у селі інвесторам без жодних додаткових умов. А 50% - готові обговорювати при значних інвестицій (50 і більше мільйонів доларів)", - заявив Колесніков.

Політик зазначив, що необхідно чітко визначити свої конкурентні переваги. "Тобто, аграрний сектор може бути дуже успішним. Але потрібно розуміти, що ми не в безповітряному просторі перебуваємо, а навколо нас є сусіди. Потрібно розуміти, що дасть конкурентну перевагу Україні. Поки це чорнозем і працьовиті, талановиті люди - і все", - резюмував політик.

При цьому Колесніков зазначив, що Асоціація з ЄС має як позитивні, так і негативні наслідки, і тому рішення про економічну частину угоди неоднозначне. Адже необхідно співвідносити потенційні вигоди від угоди з погрозами через втрати вже існуючих ринків.

"Не можна сказати, що це буде виключно позитив або виключно негатив. Якщо взяти структуру українського експорту - близько 35%, у ній приділяється на країни Європейського Союзу, приблизно стільки ж - на країни Митного Союзу", - зазначив експерт.

І тому збереження нормальних економічних відносин з Росією після підписання договору про асоціацію з ЄС - це питання номер один для Президента і уряду.

"Якщо ми втрачаємо експорт в країни СНД, то в країні будуть 3,5-4 мільйони безробітних, які прийдуть до уряду і до президента. Так що, якщо уряд і президент прораховували ці фактори, вони повинні підготуватися до зустрічі", - резюмував Колесніков.