ua en ru

Україна повинна повністю відмовитися від введення в дію економічної частини УА з ЄС, - Медведчук

Відтермінування введення в дію економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом означає лише те, що і в ЄС, і в Україні чудово розуміють: реалізація цієї угоди може мати тяжкі наслідки для української економіки. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

За словами політика, мова повинна йти про повну відмову від економічної частини угоди або ж про кардинальному перегляді його дискримінаційних для України умов.

"Хотілося б нагадати, що євромайдан якраз і був викликаний нібито відстрочкою підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Зараз же нинішня влада змушена йти по стопах попередньої влади, бо альтернативою є колапс економіки", - додав він.

Медведчук зазначив, що хоча для України результатом введення торгових преференцій з боку ЄС стало збільшення експорту в країни ЄС на 13,3%, але це збільшення не перекриває втрат від згортання торгівлі з країнами МС. "По-друге, приблизно 30% поставок припадало на сільськогосподарську сировину та харчові продукти, близько 25% - на чорні метали і продукцію з них і 11,5% - на мінеральну сировину (залізну руду і вугілля), а значить, що в результаті так званої євроінтеграції Україна може перетворитися в аграрно-сировинний придаток Європи", - резюмував він.