ua en ru

Україна має звернутися до міжнародних організацій щодо моніторингу викидів у Криму, - Чубаров

Україна має звернутися до міжнародних організацій щодо моніторингу викидів у Криму, - Чубаров Фото: Рефат Чубаров (mip.gov.ua)

З вівторка почалась евакуація дітей з Армянська та інших населених пунктів, які прилягають до території "Кримського титану"

Україна має звернутися до міжнародних організацій по боротьбі з хімічною зброєю щодо моніторингу екологічної катастрофи в анексованому Росією Криму. Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної ради Рефат Чубаров, передає прес-служба партії "Блок Петра Порошенка".

Чубаров зазначив, що на територіях, які прилягають до території заводу "Кримський титан", розгортається екологічна катастрофа.

"В тимчасово окупованому Криму розгортається екологічна катастрофа на територіях, які прилягають до території заводу "Кримський титан". Завод знаходиться біля адміністративної лінії, яка тимчасово встановлена внаслідок російської окупації Криму… Заміри повітря показують допустимі норми шкідливих речовин на прилеглих територіях, але немає жодної довіри до інформації, яку надають російські окупанти", - підкреслив парламентар.

Він зазначив, що зі вчорашнього дня почалась евакуація дітей з міста Армянськ та інших населених пунктів, які прилягають до території "Кримського титану".

"Експерти вважають, що причиною екологічної катастрофи на півночі Криму може бути втрата контролю російської армії над бойовими отруюючими речовинами, які можуть зберігатися на території заводу. Тому, Україна та МЗС мають звернутися до міжнародних організацій по боротьбі з хімічною зброєю для здійснення моніторингу ситуації навколо заводу", - заявив Чубаров та додав, що в цій ситуації Україна має створити умови для повного припинення діяльності "Кримського титану".

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, українська сторона передала дані про викиди шкідливих речовин на півночі окупованого Криму в ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я і Червоний Хрест.

Раніше агентство повідомляло, що в окупованому Армянську в повітря потрапив сірчистий газ. Викиду речовини сприяла тривала спека і посуха, що призвело до випаровування сірчаної кислоти на заводі "Кримський титан". У зв'язку з ризиком екологічної катастрофи завод призупиняє виробництво.