ua en ru

Україна повинна мінімізувати загрозу з боку Румунії, - експерти.

Новий український уряд має звернути увагу на існуючі з боку Румунії загрози і виробити стратегію їх мінімізації. Тільки так, припинивши «здавати національні інтереси», Україна може відбутися як незалежна держава. Таку думку висловили експерти напередодні круглого столу «Зовнішня політика Румунії: сучасні виклики та загрози безпеці України».

У Румунії та Молдові до влади прийшли націоналістичні політичні режими, агресивно налаштовані щодо сусідніх держав у питанні реставрації історичних румунських кордонів. Тому Україні необхідно навчитися захищати свої інтереси у відносинах з сусідами, вважає політолог Костянтин Бондаренко.

З огляду на зовнішній експансіонізм Румунії як відповідь на провал економічної політики її уряду, і триваючий процес «румунізації» Молдови, політолог висловив припущення, що для додаткової легітимації шовіністичного режиму уряд Молдови може почати чинити тиск на Україну (з її значною діаспорою молдаван і румунів) і Придністров'я (де проживають українці).

Він також зазначив, що вже є прецедент делімітації українських кордонів в районі острова Зміїний за рішенням Гаазького суду, а зараз ведуться суперечки навколо острова Майкан.

У свою чергу, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик заявив, що з 2001 р. Румунія веде агресивну політику проти України. «Проте останні 5 років українське зовнішньополітичне відомство дотримувалося ідеології «евроідіотізму», сприймаючи Румунію як адвоката інтересів України в ЄС - яким вона не є», - зазначив він.

За його словами, питання захисту острова Майкан для української держави є надзвичайно важливим з політичної точки зору.

У той же час, на думку екс-спікера парламенту Придністров'я Григорія Маракуци, випадок з островом Зміїний показав, що в Україні не виявилося кадрів, здатних політично (через переговори) або юридично (в международнех судах) захистити інтереси держави на міжнародній арені.

На його думку, «Україна повинна більш агресивно, наполегливо захищати свої інтереси».