ua en ru

Україна повинна рухатися до державної страхової медицини, - Яценюк

Україна повинна рухатися до державної страхової медицини, - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк

Прем'єр сподівається, що в Україні буде програма "Квіташвілі Care"

Україна повинна рухатися до впровадження державної страхової медицини. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час засідання колегії МОЗ України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є значна частина людей сьогодні в країні після складних викликів... Після війни, яка розпочата в країні, після економічної кризи, яка тягнеться з 2008 р. і зараз тільки посилена війною і російською агресією... Які не можуть собі дозволити оплатити медичні послуги. Що це означає? Це означає, що ми повинні з вами рухатися до державної страхової медицини", - сказав Яценюк.

Прем'єр сподівається, що в Україні буде програма "Квіташвілі Care", аналог Obama Care.

"Це є солідарна відповідальність суспільства. Так живемо не тільки ми, так живе Європа. Так живуть Сполучені Штати Америки. До речі, в США президент Сполучених Штатів протягом останніх двох термінів просуває так звану Obama Care... Я сподіваюсь, що у нас буде "Квіташвілі Care"... Де фактично 30 млн американців не мали можливості навіть викликати швидку допомогу, тому що вони не покривались страховкою. У нас в Україні 99% не покриваються страховкою", - заявив Яценюк.

У рамках запровадження страхової медицини прем'єр вимагає запровадження медичних протоколів.

"В рамках переходу на державну страхову медицину обов'язково, звичайно, - це медичні протоколи. Медичний протокол, який повинен передбачати, як ви і що ви лікуєте і основне для мене, як для прем'єр-міністра, крім формули мене цікавить дві речі - ефективність цього лікування та ціна цього лікування", - підкреслив Яценюк.

Нагадаємо, Арсеній Яценюк заявив, що безкоштовна медицина в Україні є тільки на папері.