ua en ru

Україна робить ставку на титан

Україна робить ставку на титан

У Міністерстві Стратегічної промисловості України відбулась презентація «Україна 2030 - новий титановий лідер світової індустрії», в рамках якої було обговорено стратегію розвитку титанової промисловості. Три сценарії: від стагнації до проривного росту розглянула експертна група з міністрів, депутатів ВРУ, очільників профільних компаній та галузевих експертів.

"Я переконаний, якщо алюміній – це метал ХХ століття, то металом ХХІ століття має стати титан" - зазначив на нараді Олег Уруський, Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України. "Потрібно працювати над створенням замкнутого циклу в титановій галузі – від видобутку сировини до виробництва готової продукції із самого металу" - додав він.

Україна має 20% світових ресурсів титанової сировини, але галузь перебуває у стані стагнації. Виробництво пігменту, у порівнянні з 2011 роком, зменшилось на 73%, а титанової губки з початку 90-х років впало вдвічі. Два чинники можуть стати драйверами розвитку титанової промисловості: нові технології та державне стимулювання.

"Особливу увагу на нараді приділили новим технологіям, і це також у фокусі компанії "Велта". Я впевнений, що український титан, спираючись на нові технології, може стати доступним та отримати значно більшу частину ринку ніж 0,4 мільйони тонн на рік» - зазначив Андрій Бродський, генеральний директор компанії "Велта".

Нарада у Міністерстві Стратегічної промисловості України є першим кроком до створення і втілення в життя дієвої стратегії розвитку титанової промисловості на 10 років. Як очікується, сама програма незабаром буде представлена публічно.

ТОВ ВКФ "Велта" володіє Лікарівським та Бирзулівським родовищем ільменіту в Кіровоградській області. На базі останнього 9 років функціонує гірничо-збагачувальний комплекс з видобутку та переробки титанової руди. "Велта" займає 2 % на світовому ринку титанової сировини.

У 2017 році компанія заснувала науково-дослідницький центр Velta RD Titan, де була розроблена інноваційна технологія виробництва металічного титану. У 2020 році "Велта" створила нову дослідницьку лабораторію Velta Titanium Metal, де тестуються різноманітні підходи у виробництві кінцевих побутових виробів з титанового порошку, виготовленого Velta RD Titan.